Despre porţelan

intro1

Produsele din porțelan sunt cele mai potrivite pentru restaurante, baruri, hoteluri sau alte unități de alimentație publică, datorită aspectului deosebit și caracteristicilor tehnice, fiind printre produsele ceramice cu cea mai ridicată rezistență mecanică.

Primele produse din porţelan au apărut în China, unde piesele din materialul alb, transparent au putut fi admirate de către primii călători europeni. Denumit şi ”aurul alb” al acelei perioade, porţelanul a devenit cunoscut în Europa în secolul al XVII-lea prin intermediul pieselor chinezeşti aduse de către marinarii portughezi, pe care le vindeau pentru o greutate egală de aur. A urmat o perioadă în care porţelanul din Europa era importat din China, însă producţia fabricată special pentru europeni nu era suficientă pentru cererea tot mai mare. Astfel, în 1710 apare prima fabrică de porţelan din Europa.

Articolele din porțelan pot fi utilizate o perioadă îndelungată, acest lucru fiind asigurat de calitatea materiilor prime și tehnologia de fabricație:

  • grosimea adecvată permite utilizarea produselor de porțelan în cuptoare cu microunde sau mașina de spălat, fără a se sparge sau ciobi;
  • rețetele de fabricație conferă o rezistență ridicată la uzură a suprafeței utile a produsului;
  • materialele de decorare garantează o rezistență adecvată a decorului la solicitările mecanice determinate de spălarea automată a produselor (Produsele decorate cu aur, platină sau argint nu pot fi folosite în cuptorul cu microunde; pentru spălarea și curățarea produselor din porțelan este recomandată folosirea detergenților lichizi).